Na SMAJLIOPEKANCE potrebujeme: kysnuté cesto, 500 mililitrov teplého mlieka, 100 gramov roztopeného masla, 100 gramov mletého maku a med podľa chuti.
Kysnuté cesto:
Polohrubú múku zmiešame so žĺtkom, zmäknutým maslom, štipkou soli a kváskom. Ten pripravíme z 200 mililitrov vlažného osladeného mlieka a droždia. Cesto necháme kysnúť aspoň 40 minút na teplom mieste.
Cesto si nakrájame na menšie časti a vyvaľkáme valčeky. Tie ešte nakrájame na menšie kúsočky. Ruky si naolejujeme, vytvarujeme guľôčky a uložíme ich na plech s papierom na pečenie. Guľôčky z cesta vložíme do SMAJLIRÚRY. Pečieme pri 200 stupňoch 20 minút. Po upečení necháme SMAJLIOPEKANCE vychladnúť. SMAJLIOPEKANCE ponoríme na chvíľku do teplého mlieka, aby boli mäkučké. Vyberieme ich, posypeme makom, polejeme maslom a medom.