619-2910-0220-0055_TRPASLICI_SMAJLIVARESKA-Velkonocny_kolac001.jpg

Na  VEĽKONOČNÝ SMAJLIKOLÁČ potrebujeme: 400 gramov polohrubej múky, 3 žĺtky, 100 gramov kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 125 gramov masla, 1 vrecúško sušeného droždia, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry, niekoľko zrniečok podrveného anízu, 180 mililitrov vlažného mlieka, 100 gramov hrozienok, 100 gramov olúpaných nakrájaných  mandlí, štipku soli a vajíčko na potretie.


Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom, vanilínovým cukrom a maslom. Pridáme múku s droždím, citrónovú kôru, štipku soli, aníz, mlieko a vypracujeme tuhšie cesto. Poprášime ho múkou, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť. Do cesta zapracujeme hrozienka a časť mandlí. Rozdelíme na dve časti a vytvarujeme veľkonočné SMAJLIKOLÁČE. Opäť necháme podkysnúť. Dáme na plech, nožíkom urobíme v strede kríž, potrieme vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme do zlatista asi 30 minút na 180 stupňoch.